Frukostmöte 23 november – Se mer här!

//Frukostmöte 23 november – Se mer här!

Frukostmöte 23 november – Se mer här!

Business man in blue grey suit using digital pen working with digital virtual screen business concept of marketing strategy plan

Digital transformation – språngbrädan för ökat affärsvärde och konkurrenskraft!

Anmäl dig här:

Frukostseminarium 23 november

Om du tycker den digitala utvecklingen gått snabbt det senaste decenniet, vänta nästa årtionde, det kommer gå ändå fortare. Den digitala revolutionen påverkar alla branscher och om man inte hänger med förändringen är det tydligt att man kan bli utbytt.

Vi på Cobel bjuder in till frukostmöte för att berätta hur andra företag genomför sina transformationer, för att utveckla nya affärer och affärsmodeller som ger ökad konkurrenskraft. Vi belyser flera verkliga exempel och tillhandahåller en checklista på hur man handfast och framgångsrikt kommer vidare med den digitala förändringen. Med skärpa och humor bryter vi ner komplexa frågeställningar till konkreta insikter!

Vårt seminarium riktar sig till företagsledare och affärsutvecklare med ansvar för den digitala utvecklingen i verksamheten. Du har förmodligen redan kommit till insikt om behovet av digital transformation men vill få inspiration av framgångsrika exempel och tillvägagångssätt där nya affärsmöjligheter skapats.

07.30-08.00 Registrering och frukost

08.00-09.00 Seminarium: Digital transformation – exempel och handfasta tips

Plats: Stockholm City   Lokal: Drottninggatan 95a, 2 trp

Karoliina Callavik och Johanna Holmberg är partners i Cobel med lång erfarenhet av att leda och utveckla verksamheter. Som uppskattade föreläsare inspirerar de till nytänkande och konkret handlande i den digitala eran. Alexander Kehrer, CEO på Cloudrepublic, berättar hur man får fram ett objektivt marknadsindex, avseende hur digitalt ett företag är utifrån ett kundperspektiv, samt hur värdefull denna information är.

 

 

By |2017-12-07T09:21:00+00:00oktober 24th, 2017|Nyheter|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment