Nu börjar det bli business!

//Nu börjar det bli business!

Nu börjar det bli business!

En liten pudel

Vi tar det obekväma först. Regel nummer ett i den digitala världen är att hela tiden hålla sig aktuell och uppdaterad i sina kanaler mot omvärlden. Då ska man till exempel inte lämna en blogg åt sitt öde, vilket är precis vad vi gjort i vår intensiva uppbyggnadsfas under våren. Låt oss vara överens om att det inte sker igen, så kan vi gå över till trevligheterna!

Första stegen mot nya affärer

När de allra första praktikaliteterna i uppstarten av ett företag är avklarade väntar det allra viktigaste – kunderna och det man avser att hjälpa kunderna med. Här kan det lätt bli att man fastnar i en intellektuell intern diskussion kring vad exakt som ska erbjudas och hur det ska paketeras. Kanske är det rentav lite obekvämt att ta de första kundkontakterna när man ska bryta helt ny mark – och då är det trevligare att sitta på kammaren och skapa företagspresentationer. För Cobel blev dock denna fas kort. Vi bestämde oss för att det bara fanns ett sätt att närma sig marknaden – att kasta sig ut på den och lyssna på vad den behövde. Vi började friskt ta kontakter med företagsledare i olika branscher i både privat och offentlig sektor, med en entusiastisk men likväl realistisk förväntan kring svårigheterna med att få till faktiska möten som rookie.

Men se – svårt var det inte. Behovet av dialog kring digitaliserings utmaningar bland företag och myndigheter visade sig vara precis så stort som vi anat och hoppats och mötena rasar nu in. Teknikdriven digitalisering är det många som talar om och marknaden svämmar över av fantastiska lösningar. Dock återstår den utmanande resan i hur man som ledning transformerar sin verksamhet in i den digitala världen för att bibehålla och stärka konkurrenskraften. Här kommer helt andra frågor kring ledarskap, organisation, arbetssätt, kompetens och kultur upp på agendan – och de representerar helt andra krav och förväntningar än etablerade företag är vana vid.

Konsultuppdragen har alltså kommit igång och vad som är än mer fantastiskt är att Cobel fått sin första spontanbeställning via hemsidan. Leve den digitala världen!

Spännande nya nätverkskontakter och samarbetspartners

Johanna och Fredrik filosoferar

Framtiden tillhör dem som tror på nätverkens kraft. I den snabba utvecklingen är det omöjligt att själv sitta på all kompetens och vi är övertygade om att öppet samarbete ger mer än navelskådande konkurrens. Cobel har lagt mycket tid på att träffa nya spännande bekantskaper. Vi lånade exempelvis en eftermiddag av Fredrik Dansk, VD på Storholmen Förvaltning, för att låta oss inspireras av en helt ny ledningsfilosofi där traditionella styrmedel ersatts av större medarbetaransvar och starkt kundfokus. Ett möte med David Sonnek – inte bara är doktor i atomfysik och adjunkt på KTH, utan också ansvarig för SEB Venture Capital – gav fruktbara diskussioner kring de utmaningar dagens riskkapitalister står inför i den digitala eran. Tack för spännande insikter!

David Sonnek på SEB Venture Capital delar med sig av sina tankar

På den imponerande startup-konferensen Latitude 59 i Tallinn mötte vi Christa Torm som i Sverige representerar Estonian Investment Agency på Enterprise Estonia. Estland ligger långt framme i världen vad gäller digitalisering och e-governance och här tror vi att Cobel kan hitta mycket spännande samarbetsmöjligheter framöver.

Cobel har också en ny samarbetspartner för strategirådgivning inom sourcing, SPN (Sourcing Professionals Nordic). Vi ser fruktbara samarbeten kring de frågeställningar som uppstår kring IT och IT-organisationer i den digitala transformationen. Vi har ju haft många års framgångsrikt samarbete med SPN i tidigare sammanhang – så varför ändra på ett vinnande koncept?

I nästa blogg rapporterar vi från våra välbesökta frukostmöten. Den som känner sig manad kan anmäla sig till vårt nästa möte 29/6 07.30 på temat ”Digital transformation ur ett tekniskt, mänskligt och svenskt perspektiv”. Plats är Drottninggatan 98 i Stockholm.  Anmäl dig via denna länk.

 

By |2017-09-19T22:04:06+00:00juni 6th, 2017|Blogg|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment